Dec 30, 2015

[Božićni] Medenjaci



*recept na kraju posta

Doba godine kada se prijatno ušuškam u stanu, upalim sve moguće sijalice i oživim novogodišnju čaroliju. Zasučem rukave, izvadim oklagiju, modlice i špriceve za ukrašavanje. Mesim, pečem, ukrašavam. Iza mene se cimerka bavi svojim rukotvorinama. U pozadini se čuje soundtrack iz nekog Woody Allanovog filma, pošto se tu nađemo na pola puta.
Upijam arome cimeta i đumbira zbog kojih ceo stan miriše na pravi dom i odiše toplinom. Čak sam i ćebe zavolela. I opet ide po hiljaditi put maratonsko repriziranje Harry Pottera, LOTR-a, Star Warsa i svih ostalih filmova koji su rezervisani za ovo doba godine. (neka je kliše, ali meni je lepo)
Obe nestrpljivo obigravamo oko medenjaka, ali zna se red:
- postaviti i dekorisati pozadinu za fotografisanje (naš verni pomoćnik, beli sto pored prozora, nikad ne posustane) 
- slikati do besvesti iz svih mogućih uglova dok se ne dobije zadovoljavajući rezultat 
- skakutati srećno uz napomene kako nam je lep i prazničan stan 
- degustirati medenjake uz omiljenu mešavinu čaja 
- još jedna runda veselog skakutanja kad se završi obrada fotografija 


Obožavam ove medenjake iz više razloga. Možete ih praviti u etapama, podeliti posao na par dana. Kada dođete do samog ukrašavanja više ćete mu se radovati, jer niste prethodnih par sati cupkali uz rernu. Što duže stoje, ukusniji su i mekši. A rok trajanja im je zaista dugačak. Dodajte svemu tome neku limenu kutiju sa prazničnim motivima, ukrasne kesice sa crvenom mašnom i vaš lepo promišljen poklon je spreman.

Božićni medenjaci

Sastojci:

testo
* 700g brašna
* 1 prašak za pecivo
* 4 jaja
* 250g šećera
* 150g meda
* 60g maslaca
* rendana korica narandže
* mešavina začina za medenjake (ako je nemate stavite cimet, mleveni muskatni oraščić, đumbir u prahu)

čokoladna glazura
* 200g tamne čokolade
* nekoliko kašika ulja

royal icing
* 1 belance
* 100-200g šećera u prahu (količina zavisi od veličine belanca)
* par kapi limuna

Priprema:

Brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa mu dodati jaja promešana sa šećerom (bitno je ne mutiti mikserom, već blago umutiti ručno). Zatim dodati ugrejani med, rastopljeni margarin, začine i koricu narandže. Umesiti glatko testo, prekriti providnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi preko noći do jedan dan.
Odstajalo testo još jednom blago premesiti, razvući na 0,5cm i vaditi modlom medenjake. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 5 minuta (ako se peku duže od 5-6 minuta previše će se stvrdnuti kada se ohlade).
Za glazuru otopiti na pari čokoladu sa uljem. Umakati samo gornju polovinu medenjaka i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da se stegne.
Za royal icing, ručno umutite belance sa šećerom u prahu i par kapi limuna. Treba biti dovoljno gusto da se ne razliva kada se ukrašava.
Medenjake čuvajte u limenoj kutiji, na taj način će zadržati mekoću i pun ukus. Najbolji su kada odstoje par dana; a ako su kojim slučajem ispali malo tvrđi, samo dodajte par kriški jabuka u kutiju.

Uživajte u medenim praznicima!
N.

*recept i fotografije su takođe objavljeni u Plezir Magazinu
  Fotografije: Nina Simon.


No comments:

Post a Comment

Thank you for your feedback!